loader
 

Agenda augustus 2020

«  »
Zo Ma Di Wo Do Vr Za
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Lezing Dirk de Wachter bij AIM4

Datum: Woensdag 13 november 2019
Tijd: 18:00 - 22:00
Locatie: Driebergen
Lezing Dirk de Wachter bij AIM4

We wonen in één van de gelukkigste landen van de wereld. Toch geven veel Nederlanders aan ongelukkig te zijn. Maar wat zijn geluk en ongeluk eigenlijk? En hoe kunnen we omgaan met ongeluk? Dirk de Wachter, een van de bekendste psychiaters van België, stelt dat het obsessief nastreven van geluk averechts werkt en ons juist ongelukkiger maakt. In plaats daarvan moeten we ook ruimte creëren voor 'de lastigheden van het leven'. De Wachter: "We zetten in op gelukkig zijn als ultiem doel van ons bestaan. Zo obsessief bezig zijn met geluk veroorzaakt echter veel misère." Geluk wordt gezien als iets maakbaars, iets dat je zelf doet en dat gemeten kan worden aan de lengte van je auto of de diepte van je zwembad.

En zelfs als men gelukkig is, moet het nog altijd beter. Dit leidt tot het probleem dat lastigheden naar de achtergrond verdwijnen. "In een maatschappij die de illusie creëert dat alles mooi en fantastisch moet zijn, is voor lastigheden geen plaats." Juist het kunnen omgaan met de lastigheden is de ware kunst van het leven.

Om ongelukkig te zijn moeten we vooral samenleven. De mens met zijn ongelukkigheid kunnen richten tot de ander. Maar de samenleving verbrokkelt juist: sociale structuren verdwijnen en het individualisme viert hoogtij. Volgens De Wachter is het ontbreken van verbinding de hel. "Als ongelukkigheid niet gedeeld wordt, wordt ze ingeslikt en wordt ze een ziekte."Mensen hebben de intrinsieke behoefte om zich aan elkaar te hechten, maar dat gebeurt steeds minder. We leven allemaal apart, met honderden Facebook- of LinkedIn vrienden die we niet zien." 

Er is een grote nadruk komen te liggen op het individu in onze maatschappij. "We zijn 'ikkig' succes steeds belangrijker gaan vinden, waardoor we vergeten hoe belangrijk het is om verbonden te zijn met andere mensen. Veel mensen zijn daardoor eenzaam en zoeken het echte contact niet op." Het is de paradox van deze tijd: we hebben zo veel mogelijkheden tot verbinding, maar op de één of andere manier lukt het ons niet. 

En juist het directe menselijke contact, en de mogelijkheid om elkaar te kunnen aanraken, hebben we nodig bij verdriet. Paradoxaal genoeg wordt dat ongelukkige dan juist iets moois, door de medemenselijkheid en liefde. "In de ongelukkigheid komen de mooiste verbindingen tot stand."

Dirk de Wachter

Dirk De Wachter (1960) is een Belgische schrijver, psychiater en hoogleraar. Hij verwierf landelijke bekendheid door zijn kranten artikelen én TV optredens. In 2011 verscheen zijn boek 'Borderline Times' dat uitgroeide tot een bestseller. In 2014 verscheen 'Liefde, een onmogelijk verlangen?' In april 2019 volgde 'De wereld van De Wachter' en in december komt zijn nieuwe boek 'De kunst van het ongelukkig zijn' uit. Hierin stelt De Wachter dat streven naar het geluk als levensdoel een vergissing is. Streven naar zin en betekenis is waar het leven volgens hem echt om draait.