loader


Laatste reacties

Consolid seminar: zelfroosteren is de toekomst

17-02-2011, 22:26 • 3037 keer gelezen
Consolid seminar: zelfroosteren is de toekomst

In een maatschappij waar het individu steeds belangrijker wordt is zelfroosteren de toekomst. Dat werd duidelijk tijdens het Consolid-seminar 'Optimalisatie inzet van personeel' in Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. Mensen willen zelf invloed kunnen uitoefenen op de momenten dat zij werken. Of zoals één van de sprekers aangaf: "De tijd dat mensen alles ondergeschikt maakte voor een baan ligt achter ons." Het wordt dus steeds belangrijker dat medewerkers meer verantwoordelijkheid krijgen. Zij krijgen de opdracht om een bepaalde dienst of product af te leveren met een bepaalde kwaliteit.

Het klantenseminar werd door bijna 100 relaties van Consolid, het grootste detacheringsbureau in de vervoers- en securitybranche, bezocht. In deze branche wordt veelal gewerkt met 24-uurs dienstverlening en werkt het personeel in roosters. Werktijden worden bepaald door roostermakers en planners en de diensten hebben een grote invloed op het privéleven van de werknemers. In de inleiding van Consolid-directeur Dennis Mortier kwam duidelijk naar voren dat de krapte op de arbeidsmarkt de komende jaren een groot probleem gaat vormen. Hij maakte duidelijk dat het steeds belangrijker wordt om rekening te houden met de wensen van het personeel. Medewerkers voor een groot deel zelf laten bepalen wanneer zij werken is daarbij een belangrijk middel. Zeker als dat samengaat met een flexibele bezetting van het personeelsbestand.

Ben Jansen van Déhora Consultancy kondigde Het Nieuwe Organiseren aan. Het werk en inzet van personeel kan niet meer op de traditionele wijze. Begrippen zoals Lean & Mean, innovatief, maatschappelijke verantwoord, kennisintensief, dynamisch, geïnduvaliseerd en gepassioneerd vlogen over het presentatiescherm. Vooral het tijdsaspect wordt steeds belangrijker. Het tempo, de timing en de tuning wordt bepalend voor de inzet van de medewerkers.

Na het plenaire gedeelte vonden er een drietal workshops plaats waarbij de inzet en planning van personeel centraal stond. De workshops werden gegeven door o.a. Onno Oosterhof (Connexxion), Wouter Bak (Amsterdam Airport Schiphol) en Leendert Venema, voormalig directeur van Time Care Zweden. Vooral Leendert Venema gaf een goed inzicht wat de mogelijkheden zijn van zelfroosteren. In Zweden wordt door veel bedrijven al gewerkt met dit fenomeen en zijn voormalige bedrijf heeft bij grote bedrijven zelfroosteren ingevoerd. Zweedse ondernemingen zoals H&M, Sandvik, Mediamarkt en de Zweedse politie hadden intern aanvankelijk te maken met weerstand. Inmiddels zijn alle bedrijven zeer enthousiast. Het gaat dan om 1000 bedrijven waar de arbeidsproductiviteit gestegen is, het ziekteverzuim gedaald, de flexibiliteit toegenomen en de medewerkerstevredenheid gestegen is. Deelnemers aan de workshop vroegen zich hardop af of dit in Nederland wel kan werken. Leendert wist met goede voorbeelden aan te tonen dat het ook in Nederland kan. Ook als het gaat om dienstverleners zoals openbaar vervoerorganisaties en beveiligingsbedrijven.

"Klanten willen geen middelmaat" was één van de uitspraken van Consolid-directeur Dennis Mortier. Uiteraard konden de aanwezige klanten daar volledig mee instemmen. Hoewel er nog wat hobbels zijn te nemen kon de conclusie van het seminar wel worden getrokken. Door medewerkers zelf de diensten of roosters in te laten vullen wordt de efficiency, productiviteit en flexibiliteit  verhoogd en het werkplezier neemt toe.

Consolid seminar: zelfroosteren is de toekomst
Consolid seminar: zelfroosteren is de toekomst

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar u gestuurd ter bevestiging van uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.